14 Февруари Световен ден на влюбените

Старият римокатолически празник в чест на светеца Валентин започва да се свързва с романтичната любов още през Средновековието, в Северна Америка е въведен през 19 век от британските заселници. Първите масово произведени символи за влюбени - “Валентинки” се появяват в САЩ през 40 те години на същия век.

Днес празникът се свързва и с информационно-образователната кампания за добра сексуалната култура, насочване вниманието на тийнейджърите върху сексуално-преносимите инфекции и безопасния секс, като гаранция за по-висока лична отговорност при сексуален контакт и е повод за повишаване информираността им.

24 Март Световен ден за борба с туберкулозата

На тази дата през 1882г. бактериологът Роберт Кох обявява, че е изолирал бацила на туберкулозата. Един век след откритието на причинителя, Международният съюз за борба с туберкулозата и белодробните болести предлага 24 март да бъде провъзгласен за официален ден за борба с туберкулозата. През 1996г. в инициативата се включват Световната здравна организация и други влиятелни институции.

На този ден медицинската общественост и неправителствените организации привличат вниманието на хората върху най-разпространената инфекциозна болест в света-туберкулозата. Всяка година тя е причина за смъртта на 3 милиона души и засяга голяма част от населението - повече отколкото СПИН, малария и тропическите заболявания взети заедно. Република България има утвърдена и работеща Национална програма за превенция и контрол на туберкулозата за периода 2007-2012 г.

7 Април Световен ден на здравето

От 1950 г. датата 7 април се отбелязва като Световен ден на здравето. На тази дата през 1948 г. влиза в сила уставът на Световната здравна организация – специализирана междуправителствена организация на ООН по проблемите на здравеопазването, обединяваща 180 страни членки. Седалището й е в Женева, като има и шест регионални бюра: в Копенхаген, Вашингтон, Делхи, Хараре, Кайро и Манила.

България членува в СЗО от нейното основаване и активно участва в програмите за подобряване на здравните услуги, за премахване на острите заразни заболявания, за опазване на околната среда, в борбата със СПИН и раковите заболявания, превенцията на смъртността поради тютюнопушене.

19 Май Световен ден за борба с вирусния хепатит:

От 2008г. тази дата се отбелязва като Световен ден за борба с вирусния хепатит, включително и в България. В основата на организирането на глобалната информационна кампания “Аз ли съм номер 12?”, стои мрачната статистиката за заразеността на всеки 12 жител на планетата с вирусите на хепатит В и С. Мотото на кампанията е еднакво за над 200 пациентски организации от седемте световни региона, които заедно отбелязват този ден. Годишно от вирусен хепатит умират четири пъти повече хора, отколкото от СПИН. Данните за България сочат честота до 8 % на хепатит В и около 1,5 % на хепатит С сред населението, което поставя страната ни на едно от първите места в Европа по разпространението на тази инфекция.

Третата неделя от м. Май Световния ден за жертвите от СПИН

За първи път Международният ден за съпричастност със засегнатите от пандемията на ХИВ/СПИН се отбелязва през 1983 год. в Сан Франциско и Ню Йорк. За първи път в Европа се отбелязва през 1992г., когато повече от 100 000 червени панделки са раздадени по време на концерта на Фреди Меркюри на стадион “Уембли” в Лондон за борба срещу СПИН. В повече от 93 страни по света всяка трета неделя от месец май се реализират мащабни инициативи, като израз на почит към жертвите на вируса, на съпричастност и подкрепа на тези, които живеят с него.

Инициативите в рамките на кампанията за отбелязване на деня в България са насочени към широката общественост и приоритетно към младите хора в страната. Стремежът е повишаване на знанията им относно начините за предпазване от инфектиране с ХИВ и предоставяне на достоверна информация, развенчаваща грешните популярни митове, свързани с тази инфекция.

31 Май Световен ден без тютюнопушене

През 1988г страните членки на Световната здравна организация създават Световен ден без тютюнев дим-31 май. Основната цел е да се привлече вниманието на света върху тютюневата епидемия. На 12 януари 2009 г. СЗО избра мотото за този ден да бъде "Здравните предупреждения върху опаковките на тютюневите изделия".
На Световния ден без тютюнев дим - 2009 г., както и през следващата година, СЗО ще насърчава правителствата да одобрят онези здравни предупреждения срещу тютюневите продукти, които отговарят на всички критерии за максимална ефективност, включително тези от тях, които покриват повече от половината от опаковката, появяват се върху предната и задната й част, и съдържат изображения.

26 Юни Световен ден за борба с наркоманиите

Международният ден за борба с наркоманиите се отбелязва от 1988г. с резолюция на Общото събрание на ООН. Службата за наркотици и престъпност към ООН всяка година избира мото за международния ден, което за тази година е «Контролират ли наркотиците твоя живот?”. Фокусират се инициативи върху различни аспекти от работата на институциите за противодействие на разпространението и контрола над наркотичните вещества.

1 Август 1-7 август – Световна седмица на кърменето

Световната седмица на кърменето, която се отбелязва ежегодно през първата седмица на м. август, е акцията с най-голям размах на Движението за кърмене и се чества в над 120 страни по света. Началото е поставено през 1992г. Създадена е от организацията WABA /Световен алианс за активна подкрепа на кърменето/. Програмата за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето е приоритет на общественото здравеопазване в Европа. Тя стартира в България с подкрепата на УНИЦЕФ и Министерство на здравеопазването през 2004г.

10 Септември Световен ден за суицидопревенция

От 2008г. датата се отбелязва като Световен ден за превенция на суицидния риск и суицидното поведение. Самоубийствата са сериозен здравен проблем в световен мащаб, отчитайки загубата на приблизително по 1 милион човешки живота всяка година. Един милион самоубийства годишно означава:

-повече хора, отколкото загиват всяка година по света в резултат на войни и убийства;

-всеки 30 секунди някой по света се самоубива.

В България всяка година около 1500 души отнемат собствения си живот, а други 3000 души правят опит да го отнемат; над 70% от тях са в детско юношеска възраст. Това е една от трите основни причини за смърт сред младите хора на възраст между 15 и 35 години. За периода 2007-2012 г. е разработена Национална програма за превенция на суицидния риск.

16 Октомври Световен ден на храните

Световният ден на храните се отбелязва на 16 октомври – датата, на която през 1945г. е създадена Организацията по прехрана и земеделието към ООН /FAO/. Чества се в над 150 страни, като България се включва през 2006г.

Основна цел е да се увеличи обществената осведоменост относно глада и недохранването и да се насърчават действия срещу глада в световен мащаб. Ежедневно по света 850 милиона души не могат да си осигурят храната, необходима за добро здраве и растеж, което е също причина за висока смъртност сред младите хора в развиващите се страни. Всяка година световният ден приема различна тема и фокусира вниманието към проблемни зони по света, нуждаещи се от действия.

20 Октомври Световен ден за борба с остеопорозата и Световен ден за профилактика на йоддефицитните заболявания

Отбелязването на Световния ден за борба с остеопорозата е инициирано през 1996 г. от Националното дружество по остеопороза на Великобритания. От 1997 г., след създаването на Международната фондация по остеопороза, той се провежда под нейната егида.

Според дефиницията на Световната здравна организация остеопорозата е най-честото системно заболяване на скелета, характеризиращо се с ниска костна маса и нарушения в костната тъкан, водещи до повишена чупливост на костите и увеличен фрактурен риск. През 2000г. остеопорозата бе определена като третото социално-значимо заболяване в света /след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания/. След мащабно епидемиологично проучване на заболяването и съответните анализи в България бе изготвена Национална програма за ограничаване на остеопорозата 2006-2010г.

Световната здравна организация обяви 2008/2009г. за активни действия за по-добро здраве на костите.

20 октомври се отбелязва като Световен ден за борба с йоддефицитните заболявания. Йодът е един от микроелементите в природата, жизнено необходим за пълноценното развитие и растеж на човешкия организъм, още през вътреутробния му период. България се намира в един от главните йоддефицитни региони в Европа - приблизително ? от територията на страната ни.

От 1994г. с ПМС йодната профилактика е задължителна за цялата страна и се осъществява чрез допълнително йодиране на солта за хранителни цели /28-55мг калиев йодат на кг сол/. Това количество е достатъчно и гарантира необходимия дневен прием от йод за компенсиране на йодния дефицит. С въвеждането на задължителното йодиране на солта за по-малко от 10 години у нас са снижени под 5 % йоддефицитните заболявания. Успехът на държавата ни беше отличен от СЗО.

Първа седмица от м. ноември – Национална седмица за борба със затлъстяването

В съответствие с националната политика и политиката на Европейския съюз и Световната здравна организация за противопоставяне на затлъстяването, Координационният съвет на Националния план за действие “Храни и хранене” организира от 2006г. Национална седмица за борба със затлъстяването, под патронажа на министъра по европейските въпроси. Ограничаването на затлъстяването е основна задача във всички стратегии, свързани с храненето и здравето, приети от Европейския съюз през последните години.

В рамките на седмицата в страната се организират различни тематично свързани инициативи-безплатно измерване индекса на телесна маса на гражданите, безплатни консултации с водещи специалисти по хранене и диететика, спортни състезания, безплатно ползване на спортни съоръжения, безплатно осигуряване на плодове в детските градини и училища, специални предавания по националните и местни медии и др.

6 ноември Европейски ден за здравословни храни и хранене

Акцент в Националната седмица за борба със затлъстяването е 6 ноември, когато се отбелязва Европейския ден за здравословни храни и готвене – съвместна инициатива на Европейската комисия и Евро-Ток-Интернешънъл /Европейска асоциация на професионалните готвачи/. Основоположник през 2007г е комисар Маркос Киприану.

Целта на тази инициатива е да бъдат информирани гражданите, относно здравословното хранене и изграждане на здравословни хранителни навици от ранна детска възраст. Големият интерес при мероприятията от страна на обществеността и медиите, създават отлични предпоставки за промяна на нагласите към здравословния начин на готвене и балансирано хранене.

Третият четвъртък от м. Ноември Международен ден без тютюнопушене

Всеки трети четвъртък на месец ноември се отбелязва като международен ден без тютюнопушене. През 1977г. Американската общност за борба с рака организира кампанията, която дала възможност на милиони американци да се откажат от пушенето поне за един ден, а понякога и завинаги. През 80-те години денят започва да се чества и в Западна Европа, а в България се отбелязва от 1992г. Целта е да се фокусира вниманието на обществото върху негативните последици за здравето от употребата на тютюн и да подкрепи желаещите да се откажат от този опасен навик.

1 Декември Световен ден за борба със СПИН

През 1988г. на среща на министрите на здравеопазването в Лондон, Световната здравна организация, обявява 1 декември за световен ден за борба със СПИН. Целта е да се насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да се подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ. Понастоящем той е признат и се отбелязва в над повече от 190 държави по света. Международен символ на тази борба и израз на солидарност към хората, живеещи с ХИВ е червената панделка. 

Използваме "бисквитки", за да гарантираме, че ви предоставяме услугите си по възможно най-добрия начин на този уебсайт. За да научите повече за "бисквитките" и как обработваме личните данни, посетете Защита на личните данни.