Информационна кампания за популяризиране на електронното здравно досие и приложението eЗдраве

 

Едно от приоритетните направления, по които работи екипът на Министерството на здравеопазването, е дигитализацията на системата, с цел избягване на административната тежест на ангажираните специалисти и подобряване достъпа на гражданите до здравна информация и до услугите в сектора. В тази връзка е разработено и мобилното приложение еЗдраве, което осигурява на всеки българин възможността за персонализиран достъп до личното му електронно здравно досие. Към момента този достъп бе възможен само чрез Квалифициран електронен подпис (КЕП). Във връзка с надграждането на платформата през месец септември стартира новият модул „Дългосрочна грижа за пациента“, както и новият начин за сдвояване на електронното пациентско досие с мобилно устройство – в офисите на РЗИ, РЗОК и „Информационно обслужване“ АД.

Новата функционалност ще подпомогне предоставянето на персонална грижа и помощ за потребителите на здравни услуги, като им напомня чрез нотификация какво им се полага в рамките на профилактичните прегледи, покрити от НЗОК. Въвеждането на новия модул ще окаже положителен ефект върху здравните показатели на населението, затова Министерство на здравеопазването инициира информационна кампания за популяризиране на електронното здравно досие и приложението eЗдраве.

Тя се изпълнява съвместно с представители на „Информационно обслужване“ АД. РЗИ-Добрич ще има екип в сградата на инспекцията, както и ще има по график изнесени работни места в сградите на осемте общини, като на съответната локация ще бъдат организирани дейностите по сдвояване на електронното пациентско досие с мобилно устройство.

График:

-община град Добрич- 04-05.09 и 12-13.09.2024 г.;

-община Добричка -09-11.09.2024 г.;

-община Крушари-16.09.2024 г.;

-община Каварна-17-18.09.2024 г.;

-община Балчик-19-20.09.2024 г.

-община Ген. Тошево-24.09.2024 г.;

-община Тервел-26-27.09.2024 г.;

-община Шабла-30.09.2024 г.

Сдвояването ще се извършва в работни дни, в часовия диапазон 10.00-16.00 ч. В кампанията  се включват и представители на БЧК, които ще разпространяват брошури, като по този начин се надяваме информацията за приложението еЗдраве и ползите от въвеждането му да достигне до възможно най-много български граждани. Относно възможностите за участие на РЗОК и Информационно обслужване АД-клон Добрич в кампанията,следва да се обърнете към тях за информация.     

Най-важното, което трябва да знаят желаещите е, че за да бъде сдвоено здравното им досие с мобилния телефон, се изисква единствено да го инсталират предварително, което се случва напълно безплатно от Google Play или App Store. Освен това те трябва да носят със себе си лична карта. Не се изисква да притежават личен електронен подпис (КЕП), както досега.

Използваме "бисквитки", за да гарантираме, че ви предоставяме услугите си по възможно най-добрия начин на този уебсайт. За да научите повече за "бисквитките" и как обработваме личните данни, посетете Защита на личните данни.