Западнонилска треска

 

ЗАПАДНОНИЛСКА ТРЕСКА

Западнонилската трескае вирусна зоонозна инфекция с трансмисивен механизъм на предаване. Заболяването е най-често срещано сред птиците и конете.

 

Разпространение

Вирусът на Западнонилската треска има широка географска циркулация в Европа, поради изобилието от комари от определен вид (Culex) на целия континент, които го разпространяват. Обикновено се разпространява при хората от заразени комари, които се инфектират от заразени птици. Комарите разпространяват вируса, а птиците са негов резервоар. Вирусът може да се разпространява и от човек на човек чрез кръвопреливане и трансплантация на органи. Други начини, по които вирусът може да се разпространи, са от майка на дете по време на бременност и кърмене и чрез лабораторно заразяване.

Най-много случаи при хора се регистрират от юли до октомври, с пик през август - септември във връзка с активността на живия преносител - комара.

 

Предвид благоприятните метеорологични условия за предаване на вируса на Заподнонилската треска в Европа, през следващите седмици и месеци се очакват нови случаи при хора. Тежестта на клиничното протичане на случаите е подобна на тази предишните години.

 

Клинично протичане

Инкубационният период е между 3 и 14 дни. Около 80 % от инфекциите при хората протичат без симптоми. Около 20 % от заразените с вируса развиват заболяване - Западнонилска треска, което обикновено протича леко до умерено тежко, с грипоподобни симптоми - температура, главоболие, неразположение, умора. Възможна е и поява на макулопапулозен обрив, гадене и повръщане. При по-малко от 1 % от заболелите протичането е тежко и засяга нервната система (енцефалит, менингоенцефалит). Рискови фактори са напреднала възраст, високо кръвно налягане, диабет, бъбречни заболявания, алкохолизъм и др.  Леталилетът при лица от рисковите групи достига до 17%.

 

Лечение и имунизация - няма специфично лечение на заболяването. Прилага се поддържаща терапия. Антибиотиците не лекуват вируса.

Няма разработена ваксина за борба с вируса при хората.

 

Предпазни мерки

Личните предпазни мерки за предотвратяване на инфекцията включват използване на репелент за комари, носене на дрехи, които покриват откритите части от тялото, замрежване на прозорците, използване на уреди и препарати за домашна дезинсекция.

Важно е да се намалят местата (непокрити съдове, гуми, малки водоеми, басейни) със застояла или дъждовна вода навън, тъй като тя е среда за размножаване на комарите.

 

Важна превантивна мярка, насочена към максималното ограничаване на разпространението на комарите в населените места, е своевременното и ефективно провеждане на дезинсекционни мероприятия. Предстои общините в област Добрич да получат предписания за допълнителни обработки срещу комари.

 

Съгласно сключен договор с Министерство на здравеопазването за извършване на дезинсекционни мероприятия срещу комари се извършва мониторинг на осем биотопа в област Добрич. В два от тях след първоначална инспекция е отчетено наличие на ларви на комари. Извършени са ларвицидни обработки в засегнатите биотопи, с които е постигната липса на ларви.

 

Eпидемиологична обстановка до месец август включително 2024г:

От началото на 2024 г. до момента в страната лабораторно са доказани 3 случая на Западнонилска треска, всички през месец август. Първият заболял е от област Хасково и е определен като вносен случай. Другите два случая са от област София-град, завършили с летален изход. Заболелите са лица от мъжки пол във възрастовия диапазон  61 - 74 г.

За сравнение със същия период на предходната 2023 г. няма регистрирани случаи.

В област Добрич последният регистриран случай е през 2019 г. във възрастова група над 65 г., завършил летално.

 

Вероятно в страната има скрити форми на Западнонилска треска или такива, които не се диагностицират правилно. За това говорят многобройните случаи на инфекцията докладвани в редица европейски и съседни балкански страни - Гърция, Италия, Албания, Испания, Румъния, Унгария, Франция, Австрия, Сърбия, Хърватска.

 

 

Пътуващи в засегнатите райони, както и лица у нас с данни за ухапване от комари и проявили симптоми, характерни за заболяването Западнонилска треска, трябва да се обърнат към своя личен лекар, с цел поставяне на своевременна и точна диагноза. При съмнение за Западнонилска треска клиничните материали за изследване трябва да се изпращат в НЦЗПБ.  

Използваме "бисквитки", за да гарантираме, че ви предоставяме услугите си по възможно най-добрия начин на този уебсайт. За да научите повече за "бисквитките" и как обработваме личните данни, посетете Защита на личните данни.