ЛЯТНА АНТИСПИН КАМПАНИЯ

                                                                             spin

  

 

„БЕЗОПАСНА ВАКАНЦИЯ“  -   05.08.-12.08.2024 г.

Националната АНТИСПИН кампания е целогодишна инициатива, изпълнявана ежегодно в България от 1992 г., чиято основна цел е да привлече вниманието на широката общественост към проблема ХИВ/СПИН и да повиши обществената осведоменост за начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално предавани инфекции.

Съгласно данните на Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS), през последните години здравни предизвикателства като COVID-19 и други глобални кризи, са забавили напредъка в борбата срещу ХИВ/СПИН, в условията на все по-оскъдни ресурси, поставяйки здравето на милиони хора в риск. Поради това увеличаването на обхвата на превенцията, изследването, лечението и грижите за хората, живеещи с ХИВ,  продължава да бъде едно от предизвикателствата за здравните системи в световен мащаб.

Важно е да знаем: основните пътища на предаване на инфекцията са: по полов път (при полов контакт с инфектиран партньор), кръвен път (при контакт с кръв на инфектиран – използване на общи игли, спринцовки, ножчета за бръснене и други режещи инструменти) и вертикален път (от майка на дете, инфекцията се предава от бременната жена на плода, в утробата, при раждане или при кърмене).

По повод гореизложеното и с цел увеличаване на информираността сред младите хора и хората в повишен риск относно начините на заразяване и предпазване от ХИВ/СПИН и други сексуално предавани инфекции, в периода 5.08.-12.08.2024 г. ще се проведечетвъртия (летен) етап от Националната АНТИСПИН кампания под мотото „БЕЗОПАСНА ВАКАНЦИЯ“.

По време на кампанията РЗИ-Добрич ще проведеинформационна кампания сред младите хора, плажуващи на територията на черноморските общини в областта, по темите “СПИН”и “Рисково сексуално поведение”, както и ще се раздават здравно-образователни материали и презервативи.

 

 ГРАФИК ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ЛЯТНАТА АНТИСПИН КАМПАНИЯ:

 

  • 05.08.2024 г. – морски плажове в гр. Балчик;
  • 06.08.2024 г. – ще бъде организиран изнесен мобилен кабинет за анонимно и безплатно изследване за ХИВ, хепатит В и С, както следва:

- от 09.00 ч. до 12.00.ч. в медицински пункт на морски плаж пред Национален детски комплекс, с. Кранево;

- от 13.00 до 16.00 ч. в медицински пункт на централен плаж КК Албена;

  • 08.08.2024 г. – морски плаж в гр. Каварна;
  • 09.08.2024 г. – морски плажове в община Шабла.

В рамките на кампанията ще бъде извършено безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН на всички граждани, желаещи изследване за ХИВ в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване (КАБКИС), който се намира в сградата на РЗИ-Добрич, ет. 1, кабинет № 115. Работното време на кабинета е от 9.00 ч. до 15.00 ч.

КАБКИС е мястото, където гражданите могат да получат компетентна помощ, при абсолютна конфиденциалност относно личността им и начина им на живот. Там могат да разберат дали поведението им крие риск от заразяване, да научат как да се предпазват от СПИН, както и от най-често предаваните инфекции по полов път.

Използваме "бисквитки", за да гарантираме, че ви предоставяме услугите си по възможно най-добрия начин на този уебсайт. За да научите повече за "бисквитките" и как обработваме личните данни, посетете Защита на личните данни.