Всяка година на 28 юли Световната здравна организация отбелязва Световния ден за борба с хепатита.

 

Тазгодишното мото на Световната здравна организация е: „Време е за действие“. СЗО информира, че по света 1,3 милиона смъртни случая са причинени именно от хепатит Б и хепатит С инфекции и има 2,2 милиона нови инфекции годишно. Децата, които имат достъп до ваксина срещу хепатит Б при раждане, представляват едва 45 %.

С тазгодишното мото за пореден път се поставя акцент върху неотложността на действията и усилията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г.

Има пет основни щама на вируса на хепатит – А, Б, С, Д и Е. Основно свързващо звено е техният тропизъм към черния дроб на човека, както и сходната, а в редица случаи и почти еднаква клинична симптоматика, съобразно вида на инфекциозния процес - остър или хроничен. Глобалните усилия са насочени към елиминиране на инфекциите с хепатит Б, С и Д.

Хепатит Б и С са тези, които могат да причинят хронична инфекция и по този начин дълго време остават неоткрити. По начина на предаване в човешката популация се открояват два пътя: парентерален за хепатитните вируси Б, С, Д и фекално-орален за хепатитните вируси А и Е.

 

Кратки факти:

Хепатит А

  • Хепатит А е възпаление на черния дроб, което може да причини леко до тежко заболяване.
  • Вирусът на хепатит А (HAV) се предава чрез консумация на заразена храна и вода или чрез пряк контакт със заразен човек.
  • Почти всеки човек се възстановява напълно от хепатит А и развива имунитет за цял живот. Въпреки това много малка част от хората, заразени с хепатит А, могат да умрат от фулминантен хепатит.
  • Рискът от заразяване с хепатит А е свързан с липсата на чиста вода и лоши санитарни и хигиенни условия (например замърсени храни, води и мръсни ръце).
  • Налична е безопасна и ефективна ваксина за предпазване от хепатит А.
  • Най-ефективните мерки за борба с хепатит А са добрата хигиена, безопасността на храните и имунизацията.

 

Хепатит Е

  • Хепатит Е е възпаление на черния дроб, причинено от инфекция с вируса на хепатит Е (HEV).
  • Всяка година в света се регистрират около 20 милиона души инфектирани с HEV, които водят до около 3,3 милиона симптоматични случая на хепатит Е инфекция.
  • Вирусът се предава по фекално-орален път, главно чрез замърсена вода.
  • Хепатит Е се среща в целия свят, но заболяването е най-разпространено в Източна и Южна Азия.
  • Разработена е ваксина за предпазване от инфекция с вируса на хепатит Е, която е лицензирана в Китай, но все още не е налична на други места, включително и в България.

 

Хепатит С

- Хепатит С е възпаление на черния дроб, причинено от вируса на хепатит С (HCV).

- Вирусът може да причини както остър, така и хроничен хепатит, чиято тежест варира от леко до сериозно заболяване, което продължава цял живот, включително чернодробна цироза и рак.

- Вирусът на хепатит С е кръвнопреносим вирус и повечето заразявания стават чрез излагане на кръв при опасни инжекционни практики, нерегламентирани здравни грижи и кръвопреливания, инжекционна употреба на наркотици и сексуални практики, които водят до контакт със заразена кръв.

- Антивирусните медикаменти могат да излекуват повече от 95% от лицата с хепатит С вирусна инфекция.

- Понастоящем няма ефективна ваксина срещу хепатит С.

 

Хепатит Б

- Хепатит Б е вирусна инфекция, която поразява черния дроб и може да причини както остро, така и хронично заболяване.

- Хепатитният Б - вирус е от 50 до 100 пъти по-заразен от този на СПИН. Вирусът запазва своята инфекциозност в засъхнала капка кръв при стайна температура най-малко 7 дни. Тази устойчивост е ключова за предаването на HBV.

- Вирусът най-често се предава при контакт с кръв или други телесни течности по време на секс със заразен партньор, опасни инжекционни практики или излагане на замърсени остри инструменти, както и от майка на дете по време на раждане.

- Хепатит Б, заедно с хепатит С са основните причинители на цироза и рак на черния дроб. Рискът от остра чернодробна недостатъчност и летален изход при хепатит Б варира обикновено от 0,5 до 1%.

- Налична е безопасна и ефективна ваксина, която осигурява 98% до 100% защита срещу хепатит Б. Предотвратяването на инфекцията с хепатит В предотвратява развитието на усложнения, включително хронични заболявания и рак на черния дроб.

- По данни на Националния център по заразни и паразитни болести, в България заболяемостта от вирусен хепатит тип Б намалява след въвеждането на задължителната имунизация срещу хепатит Б.

- Към момента в страната се прилага задължителна имунизация с Engerix B, която се поставя на новороденото още в родилния дом, през първите 24 часа след раждането и е препоръчителна в други възрастови групи.

 

Хепатит Д

- Вирусът на хепатит Д (HDV) се нуждае от хепатит Б вируса за навлизане и размножаване в гостоприемника.

- HDV засяга близо 5% от хората в световен мащаб, които имат хронична хепатит B вирусна инфекция.

- Инфекцията с HDV възниква, когато хората се заразят едновременно с хепатит В и D (коинфекция) или се заразяват с хепатит Д вируса, след като първо са били заразени с хепатит Б вируса (суперинфекция).

- Рисковите групи, които се характеризират с високо разпространение на HBV и HDV коинфекция са лицата на хемодиализа и лица, употребяващи инжекционни наркотици.

- В световен мащаб, от 80-те години на миналия век насам, броят на инфекциите с HDV е намалял, което се дължи главно на успешната глобална програма за ваксинация срещу HBV.

Комбинацията от инфекция с HDV и HBV се счита за най-тежката форма на хроничен вирусен хепатит поради по-бързото прогресиране на хепатоцелуларния карцином.

- Инфекцията с хепатит Д може да бъде предотвратена чрез имунизация срещу хепатит Б.

Клиничните симптоми при остър вирусен хепатит включват треска, умора, мускулни и ставни болки, безапетитие, гадене и повръщане, стомашни болки, пожълтяване на склерите на очите и на кожата, потъмняване на урината. Симптомите на вирусните хепатити са сходни, поради което лабораторното потвърждение на диагнозата е от съществено значение.При повечето хора хепатит Б протича без изявена клинична картина, като това зависи и от възрастта.

 

В област Добрич през първото шестмесечие на 2024 г. са регистрирани 6 случая на вирусни хепатити:

Хепатит Б: община Добрич - 1 случай, заболяемост 1,42%ооо

Хепатит С: община Добрич - 2 случая, заболяемост 2,84%ооо

Хепатит Е: община Балчик - 1 случай, заболяемост 14,36%ооо

Хепатит, неопределен: община Ген. Тошево - 1 случай, заболяемост 18,42%ооо;

                                         община Добрич - 1 случай, заболяемост 1,42%ооо.

 

През 2023 г. са регистрирани 12 случая на вирусни хепатити, заболяемост 8,15%ооо, в следните общини:

Хепатит Б:     Шабла - 1 случай, заболяемост 25,60%ооо

Ген. Тошево - 1 случай, заболяемост 9,18%ооо;

Тервел - 1 случай, заболяемост 8,46%ооо

Балчик - 1 случай, заболяемост 6,29%ооо

Добрич - 2 случая, заболяемост 2,78%ооо

 

Хепатит Е:     Тервел - 1 случай, заболяемост 8,46%ооо

Добрич - 2 случая, заболяемост 2,78%ооо

 

Хепатит, неопределен:        Тервел - 1 случай, заболяемост 8,46%ооо

            Добричка - 1 случай, заболяемост 6,01%ооо

            Добрич - 1 случай, заболяемост 1,39%ооо

 

През 2022 г. регистрираните случаи на вирусни хепатити са 7, заболяемост 4,18%ооо, в следните общини:

Хепатит А:    Добричка - 1 случай, заболяемост 4,90%ооо

 

Хепатит Б:     Ген. Тошево - 1 случай, заболяемост 8,22%ооо

            Тервел - 1 случай, заболяемост 6,69%ооо

            Добрич - 1 случай, заболяемост 1,26%ооо

 

Хепатит С:     Тервел - 1 случай, заболяемост 6,69%ооо

 

Хепатит Е:     Шабла - 1 случай заболяемост 23,18%ооо

 

Хепатит, неопределен:        Добричка - 1 случай, заболяемост 4,90%ооо

До настоящия момент на 2024 г. са регистрирани 25 лица, положителни на HВsAg  и 16 лица, положителни на НСV. За 2023 г. са регистрирани 48 лица, а за 2022 г. - 19 лица, положителни на HВsAg и съответно 19 лица за 2023 г. и 18 лица за 2022 г., положителни на НСV. Всички лица, положителни на HВsAg и НСV в хода на епидемиологичното проучване се уведомяват лично, уведомяват се и личните им лекари за клиничен преглед и проследяване.

Наредба № 8 от 3 ноември 2016 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията Министерството на здравеопазването осигурява достъп до изследване за хепатит Б и С за лицата на възраст 40, 45, 50, 55, 60 години. За ограничаване на риска от предаване на хепатит С по време на бременност, от майка на дете, наредбата осигурява възможност за изследване и на бременните жени.

В РЗИ-Добрич ежегодно насочено се изследват за хепатити В и С пациенти на диализно лечение и медицински персонал на диализна структура.

Продължава да функционира KAБКИС към РЗИ-Добрич по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции, където се предлага пред- и след-тестово консултиране и изследване за ХИВ, хепатити В и С.

РЗИ-Добрич организира седмица на безплатно доброволно тестване за хепатит В и хепатит С, която ще се проведе в сградата на РЗИ-Добрич в периода 29.07-02.08.2024 г. във времето от 10:00 до 16:00 часа.

--------------------------------

Лятна АНТИСПИН кампания – 2024 г.

Използваме "бисквитки", за да гарантираме, че ви предоставяме услугите си по възможно най-добрия начин на този уебсайт. За да научите повече за "бисквитките" и как обработваме личните данни, посетете Защита на личните данни.