Резултатите от взетите проби показват, че показателите на водите за къпане в трите зони – „Албена“, „Кранево-централен“ и „Кранево-юг“ са в норма.


01.07.2024 г. 16:30

Във връзка с проследяване на качеството на водите за къпане, на 23.06.2024 г. е извършен насочен здравен контрол от служители на РЗИ-Добрич, придружен с извънредно пробонабиране на 6 проби морски води както от района на аварията - „Кранево-централен“, така и от съседните зони за къпане – „Албена“ и „Кранево-юг“ за изследване по микробиологични показатели: „ешерихия коли“ и „чревни ентерококи.

Резултатите от взетите извънредно на 23.06.2024 г. проби води показват, че показателите на водите за къпане в трите зони – „Албена“, „Кранево-централен“ и „Кранево-юг“, включително и от района на аварията, са в норма. Те съответстват по микробиологичните показатели „чревни ентерококи“ и „ешерихия коли“ на изискванията на Наредба № 5 от 30 май 2008 г. за управление на качеството на водите за къпане.

На 24.06.2024 г. е извършено пробонабиране съгласно план-графика за регулярен мониторинг на качеството на морската вода от 10 зони за къпане: зона „Дуранкулак - Север 1”; зона „Дуранкулак - Север 2”;  зона „Крапец - Север”, зона „Къмпинг - Добруджа”; зона „Каварна - Централен”; зона „Русалка - Централен плаж”; зона „Русалка - Голям плаж”; зона  „Болата”; зона „Иканталъка” ;  и зона  „Божурец – Топола”.

На 25.06.2024 г. е извършено пробонабиране съгласно план-графика за мониторинг на качеството на морската вода от  10 зони за къпане:зона „СБА”, зона „Тузлата”; зона „Робинзон”;  зона „Балчик – Централен”; зона „Нов плаж”; зона „Балчик – Двореца; зона  „Фиш - Фиш”; зона „Албена”; зона „Кранево Централен” и зона  „Кранево Юг”.

Резултатите на изследваните проби води за къпане от всичките 20 зони, включително в трите зони – „Албена“, „Кранево-централен“ и „Кранево-юг“ показват, че микробиологичните показатели „чревни ентерококи“ и „ешерихия коли“ съответстват на изискванията на Наредба № 5 от 30 май 2008 г. за управление на качеството на водите за къпане.

----------------------

25.06.2024 15:23

Ограниченията за къпане в морето, въведени от РЗИ-Добрич, отпадат.

Резултатите от взетите тази неделя (23 юни) проби показват, че показателите на водите за къпане в трите зони – „Албена“, „Кранево-централен“ и „Кранево-юг“, включително и от района на аварията, вече са в норма. Те съответстват по микробиологичните показатели: „чревни ентерококи“ и „ешерихия коли“ с изискванията на Наредба № 5 от 30 май 2008 г. за управление на качеството на водите за къпане.

Регионална здравна инспекция - Добрич ще продължи да осъществява регулярен мониторинг в съответствие с изискванията, като своевременно ще информира обществеността за установените резултати, които се публикуват на интернет страницата на РЗИ-Добрич, в раздел „Контрол морски води“.


------------------------------

23.06.2024 15:15

Във връзка с аварийната ситуация на колектора на ПСОВ „Албена“ ивзетите проби морски води на 21.06.2024 г. както от района на аварията - „Кранево-централен“, така и от съседните на аварията зони за къпане – „Албена“ и „Кранево-юг“, за изследване по микробиологични показатели „ешерихия коли“ и „чревни ентерококи“,РЗИ – Добрич уведомява следното:

  • Пробите от пункт Албена (Пункт за вземане на проби №08019,   наименование "Албена", с географски координати: ширина N 43º 21' 36"  дължина E 28º 04' 49") и от пункт Кранево-юг (Пункт за вземане на проби №08021, наименование "Кранево - Юг", географски координати: ширина N 43º 20' 09" дължина E  28º 04' 05") отговарят на здравните изисквания по показателите и водата може да се ползва за къпане;
  •  В района на аварията - пред снек- бар Казабланка и при пункт Кранево-централен (Пункт за вземане на проби №08020, наименование "Кранево - централен", географски координати: ширина N 43º 20' 32" дължина E 28º 04' 16") се установява наличие на „чревни ентерококи“ и „ешерихия коли“, като резултатите вероятно са повлияни от възникналата аварийна ситуация в района на заустване на пречистените отпадни води от ПСОВ „Албена“.

Поради наличието на установено локално краткотрайно замърсяване на водата за къпане препоръчваме да се ограничава къпането в района на аварията.

Днес 23.06.2024 г. е извършено ново пробовземане, като на 25.06.2024 г. предстои също да бъде извършено пробовземане по планирания за сезона за къпане график.

РЗИ Добрич ще осъществи учестен мониторинг на „ешерихия коли“ и „чревни ентерококи“ в района на аварията с цел проследяване на показателите и установяване на състоянието на водите за къпане в района до тяхното подобряване в съответствие с изискванията на Наредба № 5 от 30 май 2008 г. за управление на качеството на водите за къпане, като своевременно ще информира обществеността за установените резултати.




Използваме "бисквитки", за да гарантираме, че ви предоставяме услугите си по възможно най-добрия начин на този уебсайт. За да научите повече за "бисквитките" и как обработваме личните данни, посетете Защита на личните данни.