Отмяна на грипната епидемия на територията на община Добрич и община Балчик в област Добрич

През последната седмица в гр. Добрич намалява интензитетът на регистрираната  заболяемост от остри респираторни заболявания (ОРЗ).

За периода 03-09.02.2020г.  - 146 заболели от ОРЗ, заболяемост 174,64%оо (основно за сметка на прегледаните през първите два дни нот седмицата).

От 05.02.2020г. до 11.02.2020г. се наблюдава тенденция за намаляване на броя на прегледаните с ОРЗ и регистрираната заболяемост (по дни заболяемостта се движи между 1,2%оо и 35,88%оо).

Данните са регистрирани чрез Интернет базираната информационна система за сентинелен надзор на грип и ОРЗ в България.

По данни на лечебните заведения е намалял потокът на прегледаните и хоспитализираните пациенти с ОРЗ и грип. По данни на РУО - Добрич средно 7% са отсъстващите ученици от учебни занятия в училищата в областта.

Със Заповед № РД-01-39/12.02.2020г.на Директора на РЗИ-Добрич е отменена грипната епидемия на територията на Област Добрич, считано от 12,00ч. на 12.02.2020г.

Със Заповедта допълнително е разпоредено следното:

1. На лечебните заведения за болнична помощ в областта: да продължи предоставянето в РЗИ-Добрич на обобщена седмична информация за хоспитализирани и починали от ОРЗ, грип и усложнения след преболедуване.

2. На всички лечебни заведения в областта: да спазват строго алгоритмите за поведение в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ при случай, съмнителен за грип.

3. На медицинските специалисти от детските заведения: да спазват Наредба № 3 от 5 февруари 2007г. за здравните изисквания към детските градини и Наредба № 26 от 18 ноември 2008г. за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях и да провеждат ефективно ежедневно наблюдение и контрол на здравословното състояние на децата, съгласно изискванията.

Използваме "бисквитки", за да гарантираме, че ви предоставяме услугите си по възможно най-добрия начин на този уебсайт. За да научите повече за "бисквитките" и как обработваме личните данни, посетете Защита на личните данни.