Организиране и провеждане на скринингова кампания за изследване за вирусни хепатити по случай Световния ден за борба с хепатита в периода 24 - 28.07.2023г.

  Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28-и юли, като на този ден светът се обединява около темата за борбата с широкоразпространената инфекция с цел повишаване осведомеността за вирусните хепатити сред обществеността.

Мотото на Световния ден през 2023 г. „Не чакай. Изследвай се сега за хепатит В и С, за да защитиш себе си и своите близки“ поставя акцент върху превенцията, скрининга и ранното диагностициране на хепатита.

В изпълнение на дейностите по Националната програма за превенция и контрол на вирусни хепатити, Министерството на здравеопазването организира съвместна скринингова кампания за хепатити Б и С в периода 24 - 28.07.2023г. с партньори РЗИ, Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ)- Национална референтна лаборатория (НРЛ)„Хепатитни вируси“, Сдружение „ХепАктив“ и УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

По време на кампанията ще се предлагат два вида тестовеза вирусни хепатити:

  1. Бързи имунохроматографски тестове;
  2. Имуноензимни тестове.

Участие ще вземат и НРЛ по „Хепатитни вируси“ към НЦЗПБ, която ще приема желаещи да се тестват в периода 24 - 28.07.2023г., във времето от 8:30 до 12:00 часа, Клинична лаборатория на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, гр. София, която ще приема желаещи да се тестват на 28.07.2023г., във времето от 10:00 до 12:00 часа.

РЗИ - Добрич ще участва в инициативата с предоставянето на скринингови изследвания с бързи тестове за вирусни хепатити и имуноензимни тестове, които ще се провеждат в сградата на РЗИ - Добрич в периода 24-28.07.2023г.,във времето от 10:00 до 15:00 часа.

С цел повишаване на информираността на населението за вирусните хепатити Б и С, приложено предоставяме плакати QR кодза публичния вайбър канал с името „Веднъж в живота“.

Използваме "бисквитки", за да гарантираме, че ви предоставяме услугите си по възможно най-добрия начин на този уебсайт. За да научите повече за "бисквитките" и как обработваме личните данни, посетете Защита на личните данни.