Съобщение за медиите относно влошено качество на питейната вода, подавана във водопроводната мрежа на гр. Добрич - 05.09.2022 г.

 Резултатите от изследваните по физико-химични показатели общо 9проби вода, пробонабрани на 03.09.2022 г. от пунктове при крана на потребителя в гр. Добрич, показват при 8 от пробите отклонения от здравните изисквания по показателите цвят и мътност. Само една проба вода, пробонабрана от пункт в зона Стефаново, водоснабдяваща района на жк Добротица и местност „Гаази Баба“ в гр. Добрич отговаря по физико-химични показатели на изискванията на Наредба №9/2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.Продължават изпитванията по микробиологични показатели.

На 05.09.2022 г. е извършено повторно пробонабиране на 10 проби питейна вода от пунктове при крана на потребителя в гр. Добрич за анализ по физикохимични (цвят и мътност)и микробилогични показатели.Резултатите от изследваните общо 10 проби питейна вода по физико-химични показатели показват при 8 от пробите, пробонабрани от пунктове в зона Добрич, отклонения от здравните изисквания по показателите цвят и мътност. Само две проби вода, пробонабрани от пункт в зона Стефаново, водоснабдяваща района на жк Добротица и местност „Гаази Баба“ в гр. Добрич и от пункт в зона Добрич-Запад,  водоснабдяваща района след жп-гара юг и кв. Рилци в гр. Добрич, отговарят по показателите: цвят и мътност на изискванията на Наредба №9/2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Предстои изследване на пробите по микробиологични показатели.

Препоръчваме за питейно-битови цели да се използва бутилирана вода от търговската мрежа. При ползване на вода от резервни съдове, същата преди консумация следва да се преварява.

РЗИ-Добрич ще продължи да следи проблема и при получаване на резултатите по микробиологични показатели от изследваните проби води, допълнително ще информира населението за съответствието им с изискванията на Наредба №9/2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Използваме "бисквитки", за да гарантираме, че ви предоставяме услугите си по възможно най-добрия начин на този уебсайт. За да научите повече за "бисквитките" и как обработваме личните данни, посетете Защита на личните данни.