Указания относно необходимите документи за получаване на еднократна допълнителна сума към пенсията в размер на 75 лв.

 Указания относно необходимите документи, които български пенсионери, ваксинирани срещу COVID-19 в чужбина следва да предоставят в РЗИ с цел получаване на  еднократна допълнителна сума към пенсията в размер на 75 лв. съгласно  Постановление № 474 от 2021г. на Министерския съвет

 

1. Приложените указания се отнасят единствено за български пенсионери, които са ваксинирани срещу COVID-19 в чужбина и не са вписани в регистъра за имунизации срещу COVID-19/imunohis.bg като получили:

  • втора доза от ваксините Comirnaty, Vaxzevria или Moderna;
  • първа доза от ваксината Janssen;
  • бустерна доза ваксина срещу COVID-19

до 30 юни 2022 г. включително.

2. Всяко лице с адресна регистрация в област Добрич, което претендира, че е български пенсионер, ваксиниран срещу COVID-19 в чужбина, поради което не е получил определената с Постановление № 474 от 2021г. на Министерския съвет еднократна допълнителна сума към пенсията в размер на 75 лв. следва да изпрати на електронен адрес: predpisaniya@rzi-dobrich.org или да предостави на място в РЗИ - Добрич следната информация:

  • копие на документ за самоличност, съдържащ трите имена на лицето и национален идентификатор (ЕГН или ЛНЧ)
  • копие на  документ за поставени дози ваксини срещу COVID-19, съдържащ същите имена на лицето, които са изписани и на документа за самоличност, както и дата на поставяне на ваксината/ваксините срещу COVID-19, търговското наименование на лекарствения продукт, пореден номер на поставената доза (когато е приложимо). Документът трябва да съдържа идентификационен номер, QR-код или подпис с печат на медицинския специалист, извършил ваксинацията.
  • данни за контакт: телефонен номер, електронен адрес за обратна връзка с лицето/неговия законен представител

Забележка: информацията може да се предостави на място на РЗИ от лицето или негов законен представител.

3. Документите по т. 2 се предоставят в РЗИ - Добрич най-късно до 15юли 2022г. включително.

След получаване на посочените документи служители на РЗИ - Добрич ще извършат преглед на тяхната пълнота и дали има съответствие на имената в тях.

Лицата, подали документите, ще бъдат информирани относно тяхната пълнота и съответствие и евентуалната необходимост от допълнителна информация в кратък срок.

Данните за лицата, отговарящи на условията, се предоставят от МЗ на НОИ за изплащане на добавка от 75 лв. към пенсията на лицата.

Използваме "бисквитки", за да гарантираме, че ви предоставяме услугите си по възможно най-добрия начин на този уебсайт. За да научите повече за "бисквитките" и как обработваме личните данни, посетете Защита на личните данни.