Начало » Здравно образование » Профилактика на заразните болести

Сексуално предавани инфекции

СЕКСУАЛНО ПРЕДАВАНИ ИНФЕКЦИИ

От втората половина на ХХ век човечеството заживя с усещането, че медицината е всесилна, а венерическите болести са само кошмарен спомен от миналото. Антибиотиците и противозачатъчните средства освободиха хората от страха, както от полово предавани инфекции, така и от забременяване. Свободният секс и честата смяна на партньорите станаха масова практика.
Полово предавани се наричат болестите, които се предават чрез полов контакт. Те са много, но по-разпространените сред тях са : гонорея / трипер /, сифилис, хламидиаза, генитален херпес, кандидоза, трихомоназа и др. СПИН също се разпространява предимно по полов път.
 
СИФИЛИС
Сифилисът се причинява от едноклетъчен микроорганизъм и се предава предимно по полов път, от заразена кръв и от бременна майка на плода. В редки случаи се предава при битов контакт, целувка и др.
Първият признак на заболяването е появяване на малка, неболезнена язва на мястото на инфектирането - най-често по половите органи, устата или ануса, която се появява от 3 до 5 седмици след заразяването. След около седмица се увелечават най-близките лимфни възли. Тези симптоми са характерни за първия стадий на заболяването. През втория стадий се появяват обриви по цялото тяло, които са неболезнени , несърбящи и силно заразни, придружени от общи симптоми - отпадналост, главоболие и температура. Ако не се проведе своевременно лечение през първите два стадия, болестта преминава в латентна форма - 3 до 15 год. след заразяването / третичен сифилис/. Тогава у болния се наблюдават различни по големина възловидни изменения / гуми / по кожата, костите, черния дроб, сърдечно-съдовата система и централната нервна система.
Сифилисът се лекува резултатно само в първи и втори стадий. Лечението на третичния сифилис е трудно, продължително и не винаги успешно. Болестта не създава имунитет - въможни са повторни заболявания.
 
ТРИПЕР / ГОНОРЕЯ
Триперът е силно заразна болест, която се причинява от бактерия, наречена гонокок. Инкубационния период е кратък - 3 до 5 дни след половия контакт. При мъжете заболяването протича със силна болка и парене при уриниране, мътна урина или гнойно течение. При жените тези остри симптоми могат да липсват. Течението е по-оскъдно, паренето при уриниране е леко, някои жени имат болка ниско в корема.
Ако не се лекува или лечението е неправилно след 2 - 3 седмици болестта преминава в хроничен стадий. Уврежда се тежко пикочо-половата система и се стига до стерилитет както при мъжете, така и при жените. В хроничния стадий болните са особено опасни, защото са постоянен източник на зараза.
 
ТРИХОМОНАЗА
Трихомоназата е широко разпространена инфекция на пикочо-половата система. Първите симптоми се появяват 1-2 седмици след заразяването. При жените се появява обилно воднисто пенесто течение от влагалището, с неприятен дъх, придружено с парене и болки при уриниране. При мъжете оплакванията са по-незначителни - сърбеж и парене при уриниране.
 

КАНДИДОЗА
Заболяването е гъбично и заразяването става предимно по полов път. Инкубационния период варира от 4 дни до 2 месеца. Началният симптом е влагалищно течение с вид на пресечено мляко, последвано от силен сърбеж, парене, зачервяване и белезникави налепи по половите органи. При мъжете най-често се възпалява главичката на половия член и пикочния канал, а при жените - влагалището и външните полови органи.
След спонтанно преминаване на оплакванията или след неправилно лечение, инфекцията хронифицира, но може да бъде провокирана и да се появи отново, напр. след лечение с антибиотици.
 
ХЛАМИДИАЗА
Хламидиазата е инфекция, която се предава главно по полов път и предизвиква различни заболявания на половите органи, а понякога - очни, ставни, белодробни и чернодробни увреждания.
Начални симптоми в повечето случаи липсват. При жените оплакванията са влагалищно течение, парене при уриниране, болезнен полов контакт. При мъжете заболяването протича като остро възпаление на пикочния канал и простатната жлеза. Хламидиалната инфекция е една от най-честите причини за стерилитет при жените.
 
ГЕНИТАЛЕН ХЕРПЕС
Заболяването е остро или хронично. Причинителят е вирус. Първите симптоми са парене, болка при уриниране и болка при полов акт. По-късно се появяват малки мехурчета, които се пукат и се превръщат в болезнени повърхностни ранички. Лимфните възли в ингвиналната област са подути и болезнени.
Сексуалните контакти през този период крият голям риск от заразяване на партньора. Веднъж придобита, инфекцията с вируса на гениталния херпес, може при определени обстоятелства да се прояви отново - рецидивиращ генитален херпес.
Необходима е консултация със специалист и своевременно лечение, особено когато се касае за бременна жена, защото заболяването може да се предаде на плода.
 
ГЕНИТАЛНИ БРАДАВИЦИ
Гениталните брадавици са неболезнени, сухи израстъци, които се появяват най-често по главичката на половия член и в аналната област при мъжете. При жените тези образования се откриват по срамните устни, влагалището и около ануса. Заболяването се проявява от 1 до 3 месеца след заразяването.
Лечението трябва да започне веднага - докато брадавиците са още малки. В противен случай е възможно да обхванат големи участъци от половите органи.

Основните начини за предпазване от заразяване са: избягване на случайните полови контакти и употребата на презерватив. Средствата срещу забременяване - контрацептивни таблетки, спирали, спермицидни кремове и свещички не предпазват от ППИ и СПИН.
Полово предаваните инфекции създават сериозни здравни проблеми, могат да разрушат удоволствието от секса и са причина за безплодието в много семейства.
При най-малко съмнение за заразяване с инфекция, предавана по полов път е наложително да се потърси специализирана медицинска помощ - консултация с личен лекар, специалист по кожни болести или гинеколог.


[Назад] [Обратно горе]