Начало » Здравно образование » Профилактика на незаразните болести

РАК НА ГЪРДАТА

                             КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА РАКА НА ГЪРДАТА

Колко чест е ракът на гърдата?

Ракът на гърдата е най-честия рак сред жените.

Какви са причините за рак на гърдата?

Не се знае кое точно причинява рака на гърдата, но има определени рискови фактори, които са свързани с това заболяване. Потенциално всички жени могат да развият рак на гърдата. Рисковите фактори, които ще изброим по-долу, увеличават възможността от поява на заболяването:

- пол - тъй като ракът на гърдата се среща около 100 пъти по-често при жените, от колкото при мъжете, самият факт, че си жена е вече рисков фактор сам по себе си.

- възраст- рискът нараства с увеличаване на възрастта. Приблизително 8 от 10 заболявания се откриват при жени над 55г.

- фамилна история- по-често се появява при жени, чиито кръвни родственици имат вече заболяването.

- лъчетерапия в областта на гърдите- жени, които са преминали през лъчелечение в областта на гръдния кош, по някакъв повод, имат силно увеличен риск от развитие на рак на гърдата.

- особености в менструалния цикъл- жени, при които менструацията е започнала преди 12 годишна възраст или които са навлезли в менопауза след 55г. възраст, имат малко по-висок риск от развитие на болестта.

- липсата на деца - жени, които не са раждали, или които са родили първото си дете след 30г. възраст, имат по-висок риск от рак на гърдата. По-големия брой бременности, намалява този риск.

- орални контрацептиви - проучванията показват, че жени, които използват орални контрацептиви, имат малко по-голям риск за изява на болестта. Тези, които не са ползвали хапчета за контрол на бременността в продължение на 10 и повече години, нямат такъв увеличен риск.

- хормонално заместителна терапия- доказано е, че продължителната комбинирана хормонално заместителна терапия (естрогени и прогестерон), леко увеличава риска от развитие на заболяването.

- кърмене и бременност – продължителното кърмене /1 и повече години/ и повечето на брой бременности намаляват риска от рак на гърдата.

- алкохол - употребата на алкохол е свързана със слабо покачване на риска. Най-общо казано: рискът се увеличава закономерно с броя на питиетата дневно, така че намалете пиенето, ако пиете въобще.

- диета - наднорменото тегло е свързано с увеличаване риска от поява на болестта.

- спорт и физически упражнения - всички проучвания показват, че движението намалява риска от рак на гърдата. Данните показват, че няколко часа бързо ходене седмично намаляват риска с 18%.

 

Какво представлява ракът на гърдата?

Ракът на гърдата представлява злокачествен тумор, който започва от клетките на самата гърда.

Кои са симптомите на рака на гърдата?

Белезите на рак на гърдата често са неспецифични. Ето основните признаци:

- наличие на "бучка" или нова маса в гърдите

- подуване на част от гърдата

- раздразнена кожа и грапавост - болка или хлътване на зърното

- разязвяване или зачервяване на зърното или кожата на гърдата

- секрет от зърното, различен от майчина кърма

- бучка, подутина в подмишницата

Как се открива ракът на гърдата?

Колкото по-рано се открие, толкова шансовете за успешно лечение са по-добри. Ето основните и много достъпни методи за ранна диагностика:

Внимание по отношение на гърдите и самоизследване - добър метод, особено при по-млади жени. С този метод, откривате нормалния усет за Вашите гърди и така по-лесно бихте разпознали признаците за промяна.

Клинично изследване на гърдите - представлява преглед на гърдите извършен от медицински специалист. Лекарят първо оглежда за изменения във формата и размера, внимателно обследва гърдите за наличие на бучки. Областта под мишниците също следва да бъде прегледана. Този преглед е една чудесна възможност да се научите да самоизследвате гърдите си сами, ако все още не знаете как.

Жените на възраст между 20 и 30г., трябва да провеждат клинично изследване на гърдите при медицински специалист, препоръчително на всеки 3 години. След 40г., такова изследване се препоръчва всяка една година.

Мамография - рентгеново изследване в областта на гръдния кош. На всяка гърда трябва да се направи снимка във фас и полупрофил.

Този метод се използва обикновено за откриване на заболяване у жени, които нямат конкретни оплаквания или имат някои от изброените по-горе симптоми. По време на мамографията, гърдата се намира между две плоскости, така че самата тъкан е разстлана между тях. Използват се много ниски нива на облъчване. Жените на възраст 35-40г. и повече, трябва да провеждат мамографско изследване всяка година.

Ултразвуково изследване на гърдите - звукови вълни, посредством които се разграничават различните части на тялото. Ехото от тези вълни се улавя от компютър, който съставя познатия образ от екрана на ехографа. Този метод е по-подходящ при жени до 35г. и те трябва да провеждат ултразвуково изследване всяка година.

 

Какво се прави, ако се подозира рак на гърдата?

Ако има каквато и да е причина да се подозира рак на гърдата, е необходимо да се направят някои допълнителни изследвания и тестове. След като Ви разпита добре и извърши пълен клиничен преглед (включително и клинично изследване на гърдите), Вашият лекар може да предложи извършването на изследване чрез друг метод за образна диагностика за доуточняване, т.е ако е направена мамография да се направи и ултразвуково изследване на гърдите и обратно, както и следните диагностични процедури:

Биопсия - това е единствения сигурен начин да се потвърди или изключи наличието на заболяването. По време на процедурата, клетки или тъкани се вземат от гърдата и се изследват с помощта на микроскоп в лаборатория. Има няколко вида биопсии. Лекарят ще прецени, коя е най-подходяща за Вашия случай.

Биопсичният материал се преценява под микроскоп дали е доброкачествен или злокачествен. Ако е доброкачествен, не се налага по-нататъшно лечение.

Взетия материал се изследва също така и за чувствителност към определени рецептори на хормони като - естроген и прогестерон.

Хормоночувствителните видове рак имат по-добра прогноза, тъй като могат да се подложат на терапия със съответните хормони

 


[Назад] [Обратно горе]