Начало » Здравно образование » Профилактика на незаразните болести

РАК НА МАТОЧНА ШИЙКА

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА РАКА НА МАТОЧНАТА ШИЙКА

 

Колко често се среща ракът на маточната шийка?

Ракът на маточната шийка /РМШ/ е второто по честота онкологично заболяване сред жените на възраст между 20 и 45 години. Всяка година от РМШ по света заболяват над 500 000 жени, като близо половината от тях умират, най-често поради късно диагностициране.

 

Кои са рисковите фактори?

Данните от научни проучвания показват, че около 70-80% от случаите с рак на маточната шийка се дължат на инфектиране с Човешки папилома вирус /HPV/. Съществуват над 100 типа HPV и около 15 от тях причиняват рак на маточната шийка. Повечето възрастни се заразяват с HPV в някакъв момент от живота си, но инфекцията обикновено преминава от самосебе си, без последствия. Ако HPV не изчезне, той може да увеличи риска от развитие на рак на маточната шийка.

Вече е открита ваксина срещу двата най-често срещани типа HPV- тип 16 и 18, които причиняват около 2/3 от всички случаи на рак на маточната шийка и много цитонамазки с отклонения.

Ваксината е най-ефективна, ако се приложи преди да се заразите с  HPV- тип 16 или 18. Тя не предпазва от всички типове HPV. Поради това дори да сте се ваксинирала, Вие трябва да ходите редовно на скринингов преглед. Скринингът и ваксинацията заедно осигуряват най-ефективната защита срещу рак на маточната шийка.

Освен този вирус, като рискови фактори за заболяването се сочат възраст след 40 години, множество сексуални партньори и безразборните полови контакти, тютюнопушенето, многото раждания с разкъсване на маточната шийка и др.

Както сами виждате, освен ваксинирането, културата на половото общуване е от съществено значение за заболяване от рак на маточната шийка.

 

Какво представлява ракът на маточната шийка?

Ракът на маточната шийка се развива в тази част на матката, която е отворена към влагалището /шийката/. Ракът се развива, когато клетките на шийката покажат отклонения от нормата и растежът им излезе извън контрол. Превръщането на изменените клетки в рак отнема много години. За щастие тези стадии се лекуват лесно, но не дават симптоми и могат да бъдат открити само чрез скрининг.

 

Защо се прави скрининг?

Скринингът за РМШ има за цел да отрива изменените клетки в ранните стадии, когато променените участъци могат да бъдат отстранени, така че да не се развие рак. След като ракът вече се е развил, лечението става много по-трудно и по-малко успешно.

 

Кой подлежи на скрининг?

Всички жени на възраст от 30 до 60 години подлежат на скрининг.

В началото скрининг се прави веднъж годишно. След две нормални цитонамазки, изследването трябва да продължи веднъж на три години. Скринингът за РМШ осигурява най-добрата защита, ако се провежда редовно.

 

Какво трябва да направите?

За да си направите скринингов преглед е необходимо да посетите гинеколог в първите 2-3 дни след месечния Ви цикъл. Два дни преди цитонамазката избягвайте да правите секс или да поставяте медикаменти във влагалището.

 

Как се прави скрининг?

Скринингът за РМШ се прави чрез цитонамазка.

По време на кратък безболезнен преглед, лекарят ще вземе проба от клетките на шийката с малка шпатула или четка. Тези клетки се изпращат в лаборатория, където се изследват под микроскоп и се търсят изменения в тях.

 

Нормален резултат от цитонамазка.

Повечето жени ще имат нормален резултат. В този случай рискът за рак на маточната шийка е нисък и Вие трябва да продължите с редовните си скринингови прегледи.

                                     

Цитонамазка с изменения?

Някои жени ще имат цитонамазка с отклонения. Това означава, че в цитонамазката са били открити някои изменения в клетките на маточната шийка; същински рак се открива много рядко.

В зависимост от резултата, ще Ви посъветват да направите едно от следните неща:

  • Нова цитонамазка след три до шест месеца;
  • Изследване за човешки папиломен вирус (HPV)- вирусът, който причинява рак на маточната шийка;
  • Колпоскопия- процедура, при която лекарят има възможност да огледа маточната шийка по-отблизо.

Някои променени участъци е необходимо да бъдат отстранени, така че да не се превърнат в рак. Това е една обикновена процедура, която се прави в кабинета на гинеколога или в амбулатория. Лечението по правило не засяга сексуалния живот и способността да имате деца.

 


[Назад] [Обратно горе]