ЕВРОПЕЙСКА ИМУНИЗАЦИОННА СЕДМИЦА, 24-30 АПРИЛ 2016 г.

Целта на тази ежегодна кампания е увеличаването на имунизационния обхват като се обърне внимание на важността на имунизациите особено за уязвимите групи от населението.

Тази седмица ще бъде чествана и от останалите региони на СЗО и в глобален план като Световна Имунизационна Седмица под наслов „Да запълним имунизационната празнина“.

Европейската имунизационна седмица 2016 ще е с насоченост към постигнатия прогрес по отношение елиминацията на морбили и рубеола, както и на оставащата празнина между защитените и уязвимите от ваксинопредотвратими заболявания хора.

Основни послания на Европейската имунизационна седмица 2016

1. Постигнатият успех от много държави сочи, че морбили и рубеола могат да бъдат елиминирани от всички държави от Европейския регион.

 • Над 30 страни от Европейския регион са показали, че това може да бъде направено - към края на 2014 г. тези държави са прекъснали трансмисията на морбилни и/или рубеолни вируси.

 • Всички държави могат да постигнат това – сега е времето да запълним имунизационната празнина в Европейския регион.

  2. Необходимо е да се увеличат заинтересоваността и съпричастността, за да се запълни имунизационната празнина и да се продължи към елиминация на заболяванията.

  3. Имунизацията е право и отговорност на всеки.

 • Благодарение на имунизациите, повечето родители на малки деца в Европейския регион не са виждали заболял от морбили или рубеола. Обучавайки родителите относно ваксините и болестите, от които те предпазват, е в основата на  запазването на доверието във ваксините.

 • Морбили и рубеола засягат хора от всички възрасти. Натрупаните с времето имунизационни празнини позволиха да се образуват т.нар. „джобове“ от възприемчиви възрастни, които може би не знаят, че са в риск от заразяване.

 • Родителите вярват на съветите на здравните работници. Поддържайки здравните работници информирани относно ползите и рисковете от ваксините им дава възможност да изберат и популяризират имунизациите.

 • За да се постигне елиминация е необходимо останалите ендемични държави да подобрят надзора на заболяванията, да се приложат адекватни местни политики и да се гарантират необходимите ресурси за постигането на над 95% покритие във всяка група от населението.

   

  Заплахата от завръщане на морбили и рубеола ще остане, докато съществуват имунизационни празнини.

   

  Защо е важна Европейската имунизационна седмица

  Повсеместното прилагане на имунизационни програми през последните 30 години доведе до драматичен спад в броя на заболелите и починалите от ваксинопредотвратими инфекции. През 2002 г.  Европейският регион на СЗО е сертифициран като свободен от полиомиелит, а за периода 1993-2007 г. случаите на морбили в региона намаляха с повече от 90%.

  Въпреки това, е необходимо да се направи повече. Приблизително 650 000 от средно 10,7 млн. новородени в Европейския регион всяка година не получават пълната първична имунизация с три дози ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш и това води до натрупване на възприемчиво към дадените заболявания население. Фактът, че имунизациите доведоха до намаляването до единични случаи или изчезването на много заболявания наложи мнението сред родителите и здравните специалисти, че ваксините повече не са необходими. Това може да направи общественото доверие във ваксините податливо на влиянието на антиваксинални групи и интернет сайтове.

  Необходимо е да се изгради силна политическа подкрепа за имунизациите или рисковете от повторна поява на заболявания с висок епидемичен потенциал, с висока степен на инвалидизация и смъртност в Региона, които да окажат значителен натиск върху здравните системи и родителите са реални. Епидемиите през последните години подчертават още повече общата отговорност, която трябва да споделим, за да държим ваксинопредотвратимите инфекции под контрол.

  Имунизациите спасяват милиони живота всяка година и този успех за общественото здравеопазване трябва да се запази. Държавите от Региона трябва спешно да осигурят точна, балансирана и разбираема информация за рисковете и ползите от ваксинацията.

  Кой участва

  Европейската Имунизационна седмица е регионална инициатива, ръководена и координирана от Регионалния офис на СЗО за Европа, в сътрудничество с основни ключови фигури от Региона. Европейската Имунизационна седмица се провежда всяка година през месец април, като за първи път е организирана през 2005 г.

  Държавите от Региона активно участват в инициативата, като използват Европейската Имунизационна седмица, за да наблегнат на имунизациите чрез насочени активности и имунизиране на високорискови групи от населението.

  Широка група от партньори, вкл. професионални сдружения, неправителствени асоциации и обществени организации подкрепят тази инициатива и оказват помощ при провеждането на дейностите на местно и национално ниво.

   

  Каква е целта

  Целта на Европейската Имунизационна седмица е да повиши информираността относно значимостта на имунизациите и да увеличи имунизационния обхват. Специално място заемат дейностите за достигане на уязвимите групи от населението. Девизът „Предпази. Защити. Имунизирай“ популяризира основното послание, че  имунизирането на всяко едно дете е от жизнено значене за предпазване от болести и защита на живота.

 

 

Приложение : Да поговорим за предпазване от болести

Използваме "бисквитки", за да гарантираме, че ви предоставяме услугите си по възможно най-добрия начин на този уебсайт. За да научите повече за "бисквитките" и как обработваме личните данни, посетете Защита на личните данни.